söndag 31 oktober 2010

Julkort

Jag har börjat fundera på årets julkort, jag ordnar dem gärna i god tid före jul. Funderar på hur det ska se ut i år. Någon som har någon bra idé? Här är tidigare års julkort:

2009

2008



2007


2006


2005


Oviktigt vetande:
Britten John Callcott Horsley gjorde 1843 det första julkortet, med texten "A Merry Christmas and a Happy New Year to You." 1875 började tyskfödde Louis Prang i USA att massproducera julkort. Bruket att skicka julhälsningar på kolorerade vykort spred sig snart via Tyskland och Danmark till Sverige. Från början importerade man i Sverige julkort från Tyskland och England. Motiven visade då främmande jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen, och snart kom dessa företeelser att inlemmas även i de svenska traditionerna.

lördag 30 oktober 2010

Nedräkning

I oktober (Ja, ofta långt tidigare också) börjar Elvira fråga om hon fyller år snart och när det är jul. Ett år gjorde Mathilda och jag en Nedräkningsmaskin á la Håkan, en lång remsa som hängde i hela hennes rum med en ruta för varje dag, som man sedan klippte bort. Särskilt viktiga dagar var markerade med bilder. Efter det har jag gjort en modifierad version, som inte tar lika stor plats och inte lämnar en massa pappersbitar efter sig. Dessutom får man i min "Nedräkningsmaskin" en känsla för veckor och veckodagar och man får in läsriktningen. Låter inte det pedagogiskt? Överskådligt är det i alla fall och Elvira är mycket noga med att kryssa de dagar som gått, när hon kommer ihåg det i alla fall.

fredag 29 oktober 2010

Utmaning

Julutmaning! Vad gillar du? Det i fetstil är det jag föredrar:

* Pepparkakor - Lussekatter (Underbara doft av saffran!)

* Skumtomtar - Knäck (Men jag äter båda delarna)

* Ischoklad - Marsipan (Gärna hemgjord marsipan. Ischoklad går inte att äta)

* Köttbullar - Prinskorvar (Håkans!)

* Julkorv - Julskinka (Godast nygriljerad!)

* Lax - Sill (Kallrökt!)

* Revbensspjäll - Janssons frestelse (Nej tack!)

* Paradis - Aladdin (Körbär i likör!)

* Rullsylta - Pastej (Ger jag åt Håkan)

* Glögg - Julmust ( Går inte att välja, båda är ett måste

* Rödbetssallad - Dopp i grytan (Har iofs aldrig smakat dopp i grytan)

* Ris á la malta - Risgrynsgröt (Gröten är ett måste till jul)

* Äppelmos - Senap (Äppelmos - till jul? Dumheter!)

* Hemma - Borta (Var sak har sin tid)

* Utomlands - Sverige (Jul i Sverige helst!)

* Ge - (Svårt val. Gillar bägge alternativen!)

* Mysteriet på Greveholm - Diselråttor & sjömansmöss (Fast Julens hjältar är bäst)

* Chokladkalender - Paketkalender (Chokladen brukar inte vara särskilt god...)

* Plastgran - Äkta (Det doftar ju så gott!)

* Arne Weise - Ernst (Tycker det är roligt att det är olika varje år och väntar med spänning på avslöjandet av årets julvärd)


Jag utmanar: Alla som vill!

torsdag 28 oktober 2010

Vintervit

Nu har jag smakat Marabous säsongschoklad - Vintervit. Att smaka den känns som ett måste. Hur smakar den då? Jo, den håller precis vad den lovar, vit choklad med smak av vanilj står det på den, vilket stämmer mycket bra. Gillar man vit choklad så gillar man denna. Vaniljsmaken finns där, men tar inte överhanden. Chokladen är mäktig, ett par bitar i taget räcker. Den får godkänt, men jag kommer inte äta den varje dag. Vilket är tur för min kropp =)



Oviktigt vetande:

Alla ryska och amerikanska astronauter har haft choklad med sig på sina rymdresor.

Hur vi nog firar jul i år

Det är svårt att säga när julfirandet börjar. När man hugger gran? När man ställer fram tomtarna? När man gör i ordning skinkan? På julaftonsmorgonen?

Jag skulle nog vilja påstå, att i vår familj så börjar julfirandet dagen före julafton. Då åker vi nämligen till barnens farmor. Där brukar vi få en massa god julmat! Hon har huset fullt med tomtar, det är julstämning på hög nivå! Fullastade med paket åker vi sedan hem och klär vår gran. Tomtar mm har vi oftast redan tagit fram, men granen ska kläs kvällen före julafton. Sen provsmakar vi skinkan (med lite julmust till). Glögg och pepparkakor tas fram till uppesittarkvällen, som ofta innebär att vi ser någon julfilm.


På julaftonens morgon har barnen (stora som små) paket som väntar i julstrumporna. De minsta barnen har också de sista paketen i sina paketkalendrar att öppna. Vi äter julfrukost, risgrynsgröt och skinksmörgås. Håkan ägnar förmiddagen åt matlagning, vi andra slöar, spelar spel, ser på film med mera. Ok, jag hjälper till lite med matlagning och dukning, men mest roar jag de förväntansfulla små... I år måste vi klämma in lite paketöppning också, syskonens paket till varandra måste hinnas med före lunch. De stora barnen åker nämligen härifrån efter lunch, för att hinna träffa sin mamma innan hon börjar jobba.



Till lunch äter vi massor med julmat, fast det kan hända att vi skär ner lite på det i år, vi får se vad som hinns med. Sedan åker som sagt de stora iväg. Istället dyker mina föräldrar, och kanske min ena bror, upp före eller efter Kalle Anka. Till Kalle Anka blir det hur som helst fika (som alla egentligen är för mätta för att äta).


Tidigare år har vi på kvällen först åkt till mamma och pappa och ätit gröt och skinksmörgås, och sedan till min syster där tomten brukar dyka upp. I år har vi valt att stanna hemma hela kvällen, det är jobbigt att släpa runt på barn och paket. Så mamma och pappa och kanske min bror kommer att vara här och träffa tomten, dela ut paket och äta gröt/julmat, innan de åker hem till syrran. Sedan får vi julmysa själva så gott vi kan. Vem vet, kanske kommer Håkans barn hit något mer framåt natten?


Julen är ju inte slut bara för att julafton är det. Att slöa och slappa tillsammans, äta rester och julgodis, är något vi brukar ägna oss åt ganska mycket. Ett besök hos min bror tillsammans med stora delar av släkten hör också till. Likaså kalkonlunchen tillsammans med Håkans mamma, bror och brorsbarn. Men det är en annan historia!

Familjetomte

Jag, mina föräldrar och syskon med respektive tycker inte att vi behöver så många julklappar. Därför brukar vi skriva lappar med alla våra namn på, sedan får man dra en lapp och köpa en liten present till den vars namn står på lappen. Paket kommer från "Familjetomten". Jag tycker det är en bra idé, vi vuxna behöver faktiskt inte hur mycket saker som helst, även om jag fortfarande är barnslig nog att tycka att det är väldigt roligt att få paket. I vanliga fall brukar vi lotta detta när min pappa fyller år, men i år hann vi inte med det, pappa fyllde 75 så det var mååånga gäster där. Vi måste ta tag i lottningen snart!

Barnen får däremot mängder av paket. Jag brukar köpa till alla mina syskonbarn under 18 år, så nu är det inte så många kvar att köpa åt. Mina syskonbarnbarn (jag har snart åtta!) får så mycket paket ändå, så dem köper jag inte åt! Mina bonusbarn får självklart paket, men nu för tiden är det mest presentkort och pengar, vilket är roligt att få men tråkigt att ge... Mina egna barn får fler paket än de behöver - men det är ju så roligt!




Oviktigt vetande:

Det här med att ge bort julklappar var från början en lantlig tradition, byns ungdomar smög omkring på julaftonen och knackade på i stugorna. När någon öppnade kastade man in en skämtgåva, som kune bestå av ett vedträ eller en halmfigur. Fäst vid gåvan fanns en lapp med en vers, föregångaren till julklappsrimmen.

Julmust!

För några dagar sedan köpte jag hem årets första flaska med julmust. I vår familj dricks så gott som enbart Hammars julmust, den är absolut den godaste! Som barn var jag inte särskilt förtjust i julmust, men jag har kommit att gilla den alltmer. När jag öppnade flaskan här om dagen fördes jag av doften i tanken till kvällen före julafton, då julskinkan provsmakas. Mmmm!

Några stora mängder julmust tänker jag dock inte dricka än, då skulle jag nog tröttna innan jul.




Oviktigt vetande:

Sverige är det enda land i världen där Coca-Coladrickandet minskar under december månad. Istället dricker svenskarna julmust! I december är hälften av all läsk som säljs julmust, Coca-Cola och annan läsk minskar sin försäljning med drygt 50%.

Julmust skapades 1910 av Harry Roberts (Roberts AB i Örebro), som ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl. Därför innehåller musten malt och humle. Sen finns det också hemliga smakgivare!

Blogga om julen?

Jag älskar julen och har upptäckt att det finns väldigt många fina, intressanta och roliga julbloggar. När jag läser dem blir jag sugen att skriva en massa om julen jag också, men det känns som om det blir för mycket jul i min vanliga blogg om jag skriver där. Så varför inte starta en julblogg nu mellan oktober och december? Jag är nämligen en av dem som gärna börjar julen tidigt, i september inhandlades de första julklapparna och i oktober började jag lyssna på julmusik, dricka glögg och äta pepparkakor. Vi får väl se hur det går, hur mycket det blir skrivet! Finns så många bra idéer i alla andra julbloggar på vad man kan skriva om, men samtidigt så vill jag ju inte skriva samma saker som alla andra. Men det är väl oundvikligt!