Lade ni lutfisken i blöt i förrgår? Det ska man ju enligt traditionen göra på Anna-dagen, för att den ska hinna bli klar till jul. Lutfisk äts oftast kring jul nu för tiden. Förr var det högtidsmat och åts till påsk, midsommar och vid begravningar. Lutfisken äts oftast med kokt potatis och béchamelsås, men i vissa delar av Sveriges äts den med gröna ärtor, på andra håll senapssås och i Jämtland äts den på tunnbröd med messmör.
Idag är all lutfisk gjord på långa. Den torkade fisken läggs i blöt i kallt vatten i fem -sex dygn. Vattnet byts en gång om dagen. Därefter läggs den i nytt vatten tillsammans med lut, en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk). Sedan avlutas fisken i kallt vatten i ytterligare fem-sex dygn. Innan servering kokas fisken.
Beredning av lutfisk på 1920-talet. Bilder från Wikipedia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar