söndag 15 december 2013

Lucka 15

Julgris
Förr i tiden började julförberedelserna redan på sommaren, kan man säga. Då började man nämligen göda grisen, för att ha kött att äta under vintern. Många grisar slaktades under hösten, men man försökte spara minst en gris till jul för att få äta färskt kött då. Annars saltade man in köttet för att kunna lagra det. Allt på grisen togs tillvara, till och med blodet användes, till t ex paltbröd.
Traditionen att äta julskinka på jul är från 1700-talet. Tidigare sparades skinkan till sommaren. Julbordet var (är?) fullt av rätter från grisen, grisfötter, julkorv, prinskorv, revbensspjäll, köttbullar, korvkaka, pölsa, sylta, tunga, leverpastej med mera. Många av dem har tillkommit för att förlänga hållbarhetstiden på köttet, eftersom man inte hade tillgång till kyl och frys. På bordet stod också grishuvudet, med ett stort äpple i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar