torsdag 28 oktober 2010

Hur vi nog firar jul i år

Det är svårt att säga när julfirandet börjar. När man hugger gran? När man ställer fram tomtarna? När man gör i ordning skinkan? På julaftonsmorgonen?

Jag skulle nog vilja påstå, att i vår familj så börjar julfirandet dagen före julafton. Då åker vi nämligen till barnens farmor. Där brukar vi få en massa god julmat! Hon har huset fullt med tomtar, det är julstämning på hög nivå! Fullastade med paket åker vi sedan hem och klär vår gran. Tomtar mm har vi oftast redan tagit fram, men granen ska kläs kvällen före julafton. Sen provsmakar vi skinkan (med lite julmust till). Glögg och pepparkakor tas fram till uppesittarkvällen, som ofta innebär att vi ser någon julfilm.


På julaftonens morgon har barnen (stora som små) paket som väntar i julstrumporna. De minsta barnen har också de sista paketen i sina paketkalendrar att öppna. Vi äter julfrukost, risgrynsgröt och skinksmörgås. Håkan ägnar förmiddagen åt matlagning, vi andra slöar, spelar spel, ser på film med mera. Ok, jag hjälper till lite med matlagning och dukning, men mest roar jag de förväntansfulla små... I år måste vi klämma in lite paketöppning också, syskonens paket till varandra måste hinnas med före lunch. De stora barnen åker nämligen härifrån efter lunch, för att hinna träffa sin mamma innan hon börjar jobba.Till lunch äter vi massor med julmat, fast det kan hända att vi skär ner lite på det i år, vi får se vad som hinns med. Sedan åker som sagt de stora iväg. Istället dyker mina föräldrar, och kanske min ena bror, upp före eller efter Kalle Anka. Till Kalle Anka blir det hur som helst fika (som alla egentligen är för mätta för att äta).


Tidigare år har vi på kvällen först åkt till mamma och pappa och ätit gröt och skinksmörgås, och sedan till min syster där tomten brukar dyka upp. I år har vi valt att stanna hemma hela kvällen, det är jobbigt att släpa runt på barn och paket. Så mamma och pappa och kanske min bror kommer att vara här och träffa tomten, dela ut paket och äta gröt/julmat, innan de åker hem till syrran. Sedan får vi julmysa själva så gott vi kan. Vem vet, kanske kommer Håkans barn hit något mer framåt natten?


Julen är ju inte slut bara för att julafton är det. Att slöa och slappa tillsammans, äta rester och julgodis, är något vi brukar ägna oss åt ganska mycket. Ett besök hos min bror tillsammans med stora delar av släkten hör också till. Likaså kalkonlunchen tillsammans med Håkans mamma, bror och brorsbarn. Men det är en annan historia!

1 kommentar:

  1. Håller med mig att det är lugnast och skönast att slippa åka runt och fira jul.

    SvaraRadera