tisdag 17 september 2013

Utmaning - ovanliga julfakta!

Marie har utmanat oss julbloggare att berätta några roliga, knasiga eller ovanliga julfakta om oss själva! Självklart ska även jag leta fram julfakta om mig:

1. Min mamma har kvar en eller två glaskulor från deras första jul som gifta 1957. De gillar jag och skulle gärna ärva, mamma och pappa har ingen gran längre, men vi är fyra syskon att slåss om dem... Och min äldste bror var med den första julen, så han har kanske första tjing?

2. En jul när jag var liten fick jag oljefärger att måla med av min syster. Jag blev så glad - och tackade mamma och pappa jättemycket, innan jag insåg att jag fått dem av syrran. Det skämdes jag för i flera år efteråt. Sån är jag!

3. Varje år gör vi egen marsipan före jul. Min släkt på mammas sida har gjort det sen innan jag var född och nu för tiden träffas mina föräldrar, syskon med respektive och en del av våra barn ett tag före jul. Vi gör marsipan från grunden, från malda mandlar, vilket ingen annan jag känner någonsin har gjort. Så det får väl kanske räknas som ovanligt.

4. Jag och min man brukar spara varsin julklapp som vi ger varandra när vi är ensamma sent på julaftonskvällen. Det är en lite gullig tradition, tycker jag!

5. Sist men inte minst (Don't kill me now!) - jag vill inte att Arne Weise ska vara julvärd, jag tycker det är mycket roligare att det är olika personer varje år. Det tyckte jag inte när AW slutade, men jag har ändrat mig...

Har du några julfakta att berätta om dig?


4 kommentarer:

 1. Vi har alltid kräftskiva helgen före Julafton, Mina föräldrar och vänner till dom började med det för över 40 år sedan. Det bestämdes att: det som inte var städat i hemmet när kräftskivan skulle va, fick städas efter jul...en tradition som vi hållit kvar! (kan avslöja att jag också gör egen marsipan ;-))

  SvaraRadera
 2. Kräftskiva, det var annorlunda! Vi grillade kvällen före julafton ett år, det gick bra det med!
  Kul att fler gör egen marsipan!

  SvaraRadera
 3. Kul med marcipantraditionen, jag har gjort egen men det var väldigt länge sedan, kanske dags igen.. Roligt att läsa dina svar.

  SvaraRadera
 4. Lagde alltid marsipan med mamma da jeg var barn/ungdom. Liker det ikke men det var en hyggelig tradisjon. Når mamma døde slutta vi-det var bare hun som likte det;) gleder meg til å følge bloggen din i år også:) Lene

  SvaraRadera