Gott Nytt År!!! önskar jag er med en bild på mina två hjärtan och Andjelin!
onsdag 31 december 2014
tisdag 30 december 2014
måndag 29 december 2014
Den som väntar på nåt gott!
I förrgår kom syrran med familj hit och fikade innan de åkte vidare till Sälen. Då fick jag en orsak till att göra mandelmusslor enligt receptet jag skrev om tidigare i bloggen. Det var riktigt pillrigt att göra dem, men de blev mycket goda med lite grädde och hjortronsylt till!
söndag 28 december 2014
Julutmaning dag 28
Kärlek
Jag hade lite svårt att komma på nåt idag. En selfie med maken (först skrev jag fel och skrev n istället för m!) hade väl varit nåt, men han är inte så glad i att vara med på kort.
lördag 27 december 2014
Julutmaning dag 27
Minne
På lådan med julgranssaker skrev min mamma några rader varje år, när jag var barn. Hon skrev om när granen kastades ut, väder, vad vi gjorde då mm. Jag minns att jag ibland satt uppe på vår vind och läste hennes noteringar. Och så läste man när lådan togs fram förstås. När lådan blev äldre och riskerade att gå sönder så förde hon över anteckningarna i en skrivbok. Då började hon också skriva lite mer om året som gått. Såvitt jag vet är det den enda dagbok hon skrivit. Nu har hon inte julgran längre, så jag vet inte om hon fortfarande skriver.
Som vuxen har jag också börjat skriva en liten sammanfattning av året som gått i samband med att vi slänger ut julgranen. Jag har dock aldrig skrivit på lådorna utan började direkt i en bok.
Jag började inte skriva varken när jag flyttade hemifrån, när jag gifte mig eller när jag fick barn, utan helt ologiskt i januari 2006, efter min dotters andra jul. Det är roligt att gå tillbaka och läsa, om de stora barnens skolgång och flyttar och om de smås olika faser, kompisar mm.
Visst är mina bloggar lite som en dagbok, men i den här boken sammanfattar jag året på ett annat sätt!
fredag 26 december 2014
Julutmaning dag 26
Där jag står
Barnen och jag står och väntar på maken som är inne och shoppar. Minus 5 grader och min jacka ligger i bilen.
I övrigt har vi varit effektiva. På 1 h och 40 min var vi klara med mellandagsshoppingen! Alla är nöjda, alla har pengar kvar!
torsdag 25 december 2014
Julafton
Jag hoppas att ni har haft en bra julafton. Det har vi! Den som är nyfiken kan läsa mer här.
Så här blev dukningen, snodde ihop lite vad jag hittade. Det blev bra i all enkelhet, tycker jag!
Och vi hade varit tillräckligt snälla så tomten kom!
Så här blev dukningen, snodde ihop lite vad jag hittade. Det blev bra i all enkelhet, tycker jag!
Och vi hade varit tillräckligt snälla så tomten kom!
Idag slöar vi, barnen bygger lego och pysslar, vi ser på film och har det mysigt och bra!
God fortsättning på julen!!!
Julutmaning dag 25
Gåva
Eller snarare gåvor. Det här + ytterligare en bok fick jag igår. Jag måste ha varit väldigt snäll i år, för så här mycket paket brukar jag inte få. Det svarta som syns dåligt är en 30-liters vandringsryggsäck. Hjärtformen fick jag av Elvira för att hon älskar mig! Och nu har jag en egen mortel när jag gör godis mm så jag slipper använda den med fullt med kryddor i! Jag är så tacksam för alla julklappar!!!
Nu ska jag ha en slappardag och läsa bra böcker!
onsdag 24 december 2014
Lucka 24 Saffransscones
Saffransscones ca 8 st
4 dl vetemjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
50 g smör
2 dl mjölk
1,5 g saffran
1 msk honung
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen, tillsätt mjölk och rör ihop till en kladdig deg. Smörj muffinsplåten och fördela degen i åtta av "hålen".
250 grader, 10-12 minuter
Det är väl inte så många som har lust att ställa sig och göra godis eller kakor så här på julaftonsmorgonen. Men ska du baka något så kanske dessa saffransscones passar bra till frukost? Så här såg de ut när min systerdotter bjöd oss på scones förra julen. Jag är dock inte säker på om hon använde just detta recept.
tisdag 23 december 2014
Alldeles snart...
... är det julafton! Underbart!
Ju närmare jul vi kommer desto svårare är det för mig att dubbelblogga, eftersom jag vill blogga om vårt julfirande på min vardagsblogg men också lite här. Tycker ni jag skriver för lite eller för opersonligt här så titta gärna in på min vanliga blogg, Livet enligt Johanna.
Jag önskar er en riktigt God Jul!
Ju närmare jul vi kommer desto svårare är det för mig att dubbelblogga, eftersom jag vill blogga om vårt julfirande på min vardagsblogg men också lite här. Tycker ni jag skriver för lite eller för opersonligt här så titta gärna in på min vanliga blogg, Livet enligt Johanna.
Jag önskar er en riktigt God Jul!
Julutmaning dag 23
Sista
Jag trodde alla inköp var klara igår, men eftersom vi i förmiddags fick höra att vi ev får nattgäster ikväll så behövde vi inhandla paket till paketkalendern. Men det var det sista, hoppas jag!
Lucka 23
Ischoklad
Bästa receptet på ischoklad? Ärligt talat, ischoklad är inte ens gott. Men här kommer mitt recept:
Åk till affären, inhandla en burk ischoklad - ät och njut (om du kan)! De blir inte godare om man gör dem själv...
Bästa receptet på ischoklad? Ärligt talat, ischoklad är inte ens gott. Men här kommer mitt recept:
Åk till affären, inhandla en burk ischoklad - ät och njut (om du kan)! De blir inte godare om man gör dem själv...
måndag 22 december 2014
Lucka 22 Vit ischoklad med saffran
Vit ischoklad med saffran
100 g cocosfett
200 g vit choklad
0,5 g saffran
Smält cocosfett och vit choklad i vattenbad. Ha i saffran (ev mortlad med en sockerbit). Häll upp i formar.
Dessa vill Oskar att jag ska göra, jag gjorde dem för två år sedan och han gillade dem. Jag gillade smeten, men klarade inte av konsistensen på ischokladen. Så det blir inga i år.
100 g cocosfett
200 g vit choklad
0,5 g saffran
Smält cocosfett och vit choklad i vattenbad. Ha i saffran (ev mortlad med en sockerbit). Häll upp i formar.
Dessa vill Oskar att jag ska göra, jag gjorde dem för två år sedan och han gillade dem. Jag gillade smeten, men klarade inte av konsistensen på ischokladen. Så det blir inga i år.
Annars blev allt julgodis klart i helgen, vi har nu gjort trillingnöt, marsipan, snickers, fyra sorters knäck, vit choklad med crisp, mintkyssar, julkola, Rocky Road fudge och saltlakritskola!
söndag 21 december 2014
Promenad en snöig decemberkväll
Ikväll kom det lite snö! Med ens infinner sig julstämningen. Vi tog en promenad i mörkret och tittade på julbelysningar. Det var så mysigt och stämningsfullt!
Julutmaning dag 21
Tomte
Inte bara en tomte utan hela skogen full med tomtenissar! Vi håller just nu på att plocka fram alla tomtar. De här gillar jag!
Lucka 21 Runda limpor
Runda limpor 2 st
5dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1,5 dl sirap
1 tsk salt
2 msk anis/fänkål (ev pomerans)
1 l rågsikt
1 l vetemjöl
Naggas med blyertspenna, 7 hål, innan de gräddas.
200 grader minst 30 min, längst ner.
Det här är svärmors jullimpor! Jag lyckades ganska bra med dem förra julen!
5dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1,5 dl sirap
1 tsk salt
2 msk anis/fänkål (ev pomerans)
1 l rågsikt
1 l vetemjöl
Naggas med blyertspenna, 7 hål, innan de gräddas.
200 grader minst 30 min, längst ner.
Det här är svärmors jullimpor! Jag lyckades ganska bra med dem förra julen!
lördag 20 december 2014
Julutmaning dag 20
Glädje
Ikväll var vi hos min bror på thaimatlagningskurs. Min brors sambo Samorn lärde oss att laga några rätter och sen åt vi tillsammans, min familj, mina syskon med respektive, mamma och två av syrrans barn.
Glädjen i att anlända till ett vackert julhus på landet, att äta thaimat men framför allt glädjen i att få umgås med nära och kära!
Lucka 20 Julkola
Julkola
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk smör
Vik bakplåtspapper till en 20x20 cm låda, fäst i hörnen med nålar.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en vid gryta. Koka kraftigt utan lock tills massan är 120 (123) grader. Rör då och då. Tillsätt ättiksspriten mot slutet av kokningen. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Häll upp massan i lådan. Klipp i bitar innan den kallnat. Lägg varje bit i en bit bakplåtspapper. (Till det sistnämnda är det bra med ett gäng medhjälpare.)
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 tsk ättiksprit
1 msk smör
Vik bakplåtspapper till en 20x20 cm låda, fäst i hörnen med nålar.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en vid gryta. Koka kraftigt utan lock tills massan är 120 (123) grader. Rör då och då. Tillsätt ättiksspriten mot slutet av kokningen. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Häll upp massan i lådan. Klipp i bitar innan den kallnat. Lägg varje bit i en bit bakplåtspapper. (Till det sistnämnda är det bra med ett gäng medhjälpare.)
Det här är det viktigaste julgodiset hos oss och vi är noga med att inte göra dem för tidigt, för då finns det inga kvar till jul!
fredag 19 december 2014
Julutmaning dag 19
Röd
Ett fint kort från min klass!
Och lite gott till!
Och en god tårta som en kollega bjöd på måste jag också visa!
Nu har jag jullov!!!
Lucka 19 Mintkyssar
Mintkyssar
1 äggvita
1 tsk pepparmintsarom (eller 5 droppar pepparmyntsolja)
3,5 dl florsocker
Mörk choklad
Vispa äggvitan fast. Blanda i pepparmintsarom. Rör om. Sikta ner florsocker. Vispa till en smidig massa. Klicka/spritsa ut lagom stora plattor på bakplåtspapper. Låt dem torka. Smält chokladen. Klicka ut lite på varje platta.
Jag har inte gjort mintkyssar på länge och har ingen bild på dem. Men i år har dottern önskemål om mintkyssar, så det kanske kommer en bild så småningom!
1 äggvita
1 tsk pepparmintsarom (eller 5 droppar pepparmyntsolja)
3,5 dl florsocker
Mörk choklad
Vispa äggvitan fast. Blanda i pepparmintsarom. Rör om. Sikta ner florsocker. Vispa till en smidig massa. Klicka/spritsa ut lagom stora plattor på bakplåtspapper. Låt dem torka. Smält chokladen. Klicka ut lite på varje platta.
Jag har inte gjort mintkyssar på länge och har ingen bild på dem. Men i år har dottern önskemål om mintkyssar, så det kanske kommer en bild så småningom!
torsdag 18 december 2014
Julutmaning dag 18
Kyla
Det får bli en bild från igår. Sonen kan inte motstå isen på vattenpölarna, det tar lång tid att gå hem från skolan sådana dagar!
Lucka 18 Marknadsnougat
Marknadsnougat
6,5 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
Siktas ner i en bunke
125 g smör
5 3/4 dl socker
1 3/4 dl vatten
3/4 tsk arraksarom
Koka i 2-3 minuter.
Blanda fort ihop uppkoket med de siktade ingredienserna. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Skär i kuber. Förvara svalt
Jag har tappat bort mitt recept, som jag gjort flera gånger och som blivit bra. Det fick jag av en kollega. Det verkar dock som att många recept är något i den här stilen, även om många använder cocosfett och inte har arraksarom. Men det här ska jag nog testa!
4 dl florsocker
1 dl kakao
Siktas ner i en bunke
125 g smör
5 3/4 dl socker
1 3/4 dl vatten
3/4 tsk arraksarom
Koka i 2-3 minuter.
Blanda fort ihop uppkoket med de siktade ingredienserna. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna. Skär i kuber. Förvara svalt
Jag har tappat bort mitt recept, som jag gjort flera gånger och som blivit bra. Det fick jag av en kollega. Det verkar dock som att många recept är något i den här stilen, även om många använder cocosfett och inte har arraksarom. Men det här ska jag nog testa!
onsdag 17 december 2014
Julutmaning dag 17
Glitter
Jag hade lite svårt att ta en glitter-bild, eftersom vi fortfarande har alla julgranssaker nedpackade, men jag hittade lite glitter i påsen med barnens julgranssaker. Inte så vacker bild, jag återkommer med en bild på julgranen om några dagar!
Staken vill inte stå
Jag köpte en ny ljusstake i september när jag var på GeKås i Ullared. Tyvärr glappar den, kanske har katterna haft omkull den så den gått sönder.
Så vi bytte den mot en billig vi köpte på Dollarstore, egentligen till Oskars rum. Men den har nog också fått en eller annan smäll, för lamporna går sönder hela tiden.
Så nu har vi köpt säsongens tredje ljusstake... Oljad valnöt. Snygg, tycker jag!
För att den skulle få stå i fred i natt har vi knutit fast den i gardinstången OCH lagt en kudde för att skydda den om katterna knuffar ner den. Inte så snyggt, men vad gör man...?
Lucka 17 Trillingnöt
Trillingnöt
150 g hasselnötskärnor
400 g choklad (jag blandade Marabou mjölkchoklad och Marabou mörk choklad)
Rosta hasselnötterna. 225 grader i tio minuter var för mycket, mina smakar lite bränt. Gnugga bort skalen med hjälp av en kökshandduk.
Smält chokladen i vattenbad. Blanda i nötterna i chokladen. Ta upp dem med hjälp av en gaffel , tre och tre och lägg dem på bakplåtspapper. Kyl dem en stund. Doppa dem i chokladen igen. Avsluta med att ringla över choklad.
Jag förvarar dem i frysen.
150 g hasselnötskärnor
400 g choklad (jag blandade Marabou mjölkchoklad och Marabou mörk choklad)
Rosta hasselnötterna. 225 grader i tio minuter var för mycket, mina smakar lite bränt. Gnugga bort skalen med hjälp av en kökshandduk.
Smält chokladen i vattenbad. Blanda i nötterna i chokladen. Ta upp dem med hjälp av en gaffel , tre och tre och lägg dem på bakplåtspapper. Kyl dem en stund. Doppa dem i chokladen igen. Avsluta med att ringla över choklad.
Jag förvarar dem i frysen.
tisdag 16 december 2014
Julutmaning dag 16
Ord
Min bonusmormors marsipanrecept, som släkten använt sig av i många år! Det här är det närmsta ni kommer det receptet, tror jag!
Lucka 16 Polkagrisknäck
Polkagrisknäck
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
1 dl polkagrisar
1 tsk pepparmintsarom (eller 4-5 droppar pepparmyntsolja)
Teflongryta, ca 3 liter, är bra att göra knäcken i. Krossa polkagrisarna (t ex i en mortel). Blanda socker, grädde och sirap i kastrullen och koka kraftigt till knäcken är 125-130 grader varm. Dra av den från plattan och blanda i polkagriskrosset och pepparmintsaromen. Häll upp i knäckformar (gärna med hjälp av en knäcktratt).
Den fick godkänt av både mig och barnen!
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
1 dl polkagrisar
1 tsk pepparmintsarom (eller 4-5 droppar pepparmyntsolja)
Teflongryta, ca 3 liter, är bra att göra knäcken i. Krossa polkagrisarna (t ex i en mortel). Blanda socker, grädde och sirap i kastrullen och koka kraftigt till knäcken är 125-130 grader varm. Dra av den från plattan och blanda i polkagriskrosset och pepparmintsaromen. Häll upp i knäckformar (gärna med hjälp av en knäcktratt).
Den fick godkänt av både mig och barnen!
måndag 15 december 2014
Julutmaning dag 15
Vitt
Idag hade jag gärna lagt ut en bild på ett snövitt landskap. Jag längtar så efter snö! Men här är det regnigt och grått.
Det får bli en bild på sonens legosnögubbe, som han fick i paketkalendern här om dagen, istället!
Snö! Nu! Tack!
Lucka 15 Saffranskaka
Saffranskaka
200 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker
Smält smöret, blanda i saffran och mjölk. Vispa ägg och socker. Tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten. Häll i smord och bröad form
175 grader, 45 min
Sikta över florsocker vid servering!
Den här är galet god om man gillar saffran. Perfekt att baka när man tycker det är för tidigt att baka lussekatter men ändå vill ha något gott med saffran. Saftig och fin! Jag tror att receptet från början kommer från Sju sorters kakor, men det kan vara ändrat något.
200 g smör
0,5 g saffran
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker
Smält smöret, blanda i saffran och mjölk. Vispa ägg och socker. Tillsätt smörblandningen. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten. Häll i smord och bröad form
175 grader, 45 min
Sikta över florsocker vid servering!
Den här är galet god om man gillar saffran. Perfekt att baka när man tycker det är för tidigt att baka lussekatter men ändå vill ha något gott med saffran. Saftig och fin! Jag tror att receptet från början kommer från Sju sorters kakor, men det kan vara ändrat något.
söndag 14 december 2014
Julutmaning del 14
Kultur
Den här var inte lätt. Men det är väl en gammal svensk tradition att göra knäck? En del av vårt kulturarv? Kultur?
Ja, det blev i alla fall fyra sorters knäck idag, vanlig, mandel, citron och polkagris.
Gott!
Lucka 14 Citronknäck
Citronknäck, ca 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
Citronzest från 1-2 citroner
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
Citronzest från 1-2 citroner
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till ca 125-130 grader.
Blanda ner citronzesten i knäcksmeten när den svalnat en aning. Häll upp i knäckformar.
Blanda ner citronzesten i knäcksmeten när den svalnat en aning. Häll upp i knäckformar.
Och nej, det finns ingen citronknäck på bilden, jag hittade inget foto på den utan det här är fyra andra sorters knäck. Men den ser ut som vanlig knäck. Förra året plockade jag ut alla gula formar ur förpackningen och hade till citronknäcken, så att jag skulle se vilken som var vilken.
Citronknäcken seglade för övrigt in som klar knäckfavorit hos mig förra året!
lördag 13 december 2014
Bilder jag gillar!
Igår kväll snöade det hos oss, bara lite och det låg inte kvar så länge, men åh, vad fint det är!
Idag shoppades det julklappar! På väg upp i hissen i köpcentret kunde man se detta!
När jag kom hem hade min man plockat fram alla tomtar. Nu får de stå på bordet tills vi sprider ut dem i huset!
Trots detta vackra har jag fortfarande svårt att känna riktig julkänsla. Det kan vara så att köket och alla beslut som måste fattas inför den kommande renoveringen tynger mig. Allt jag redan borde ha ordnat... Mår dåligt bara jag tänker på det och vill bara att köket ska vara klart :( I-landsbekymmer, jag vet, men det känns inget roligt.
Stackars mig! :)
I lådan
I torsdags tog Oskar och jag en härlig mörkerpromenad och postade årets julkort. Jag ska snart visa dem här på bloggen!
Det var mysigt att promenera i mörkret och se alla tända ljus vid husen!
Inlägget blev inte publicerat när de skulle, men nu får ni se det!
Lucka 13 Lussekatter/Saffransbullar
Lussekatter/saffransbullar ca 40 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 pkt saffran
1½ dl vit sirap
1 tsk salt
1 ägg
ca 1½ l vetemjöl
Russin
Ägg till pensling
225 - 250 grader ca 5 min
Det här är mitt recept! Fast jag tredubblar det, naturligtvis! Minst!
Barnen får göra tre var som de formar som de vill (de ligger oftast kvar i frysen när alla andra är uppätna) och resten blir släta bullar eller julgaltar. Ja, så heter de egentligen, de jag kallar lussekatter!
Om jag var tvungen att välja bara en godsak att göra till jul så skulle det vara lussekatter. Julkolan skulle komma som god tvåa, men utan lussekatter blir det nog inte jul...
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 pkt saffran
1½ dl vit sirap
1 tsk salt
1 ägg
ca 1½ l vetemjöl
Russin
Ägg till pensling
225 - 250 grader ca 5 min
Det här är mitt recept! Fast jag tredubblar det, naturligtvis! Minst!
Barnen får göra tre var som de formar som de vill (de ligger oftast kvar i frysen när alla andra är uppätna) och resten blir släta bullar eller julgaltar. Ja, så heter de egentligen, de jag kallar lussekatter!
Om jag var tvungen att välja bara en godsak att göra till jul så skulle det vara lussekatter. Julkolan skulle komma som god tvåa, men utan lussekatter blir det nog inte jul...
fredag 12 december 2014
Julutmaning dag 12
Lyssna
Idag hade jag velat ha en bild på ettornas luciatåg, de jag har tränat i några veckor nu. Men jag får inte lägga ut kort på dem. Annars var de jätteduktiga!
Istället blir det en bild på julmust. Nu undrar du kanske hur det hänger ihop med order lyssna? Jo, mitt fikasällskap i eftermiddag, två sexåriga pojkar, roade sig med att ha rapkonsert. (Långt a i rap) Det går nämligen väldigt bra att rapa när man druckit julmust, upplyste de mig om!
Naturligtvis är det Hammars julmust!
Lucka 12 Pepparkaksmuffins med ädelosttopping
Pepparkaksmuffins med ädelosttopping
Ca 12 st
Ca 12 st
50 g smör
1,25 dl råsocker
1 ägg
0,75 dl filmjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk kanel
½ tsk kryddnejlikor, malda
½ tsk ingefära, mald
1 tsk bakpulver
Ädelosttopping:
140 g ädelost
1 dl crème fraiche
Garnering:
Ca ½ dl valnötter
Vispa smör och socker. Rör ner ägget. Rör ner filmjölken. Blanda mjölet med kryddorna och bakpulvret. Blanda i mjölblandningen i smeten. Fördela i formarna (gärna i en muffinsplåt).
225 grader i tio minuter
Visst låter det gott? Jag har inte gjort dem själv än. Men jag är bra sugen!
1,25 dl råsocker
1 ägg
0,75 dl filmjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk kanel
½ tsk kryddnejlikor, malda
½ tsk ingefära, mald
1 tsk bakpulver
Ädelosttopping:
140 g ädelost
1 dl crème fraiche
Garnering:
Ca ½ dl valnötter
Vispa smör och socker. Rör ner ägget. Rör ner filmjölken. Blanda mjölet med kryddorna och bakpulvret. Blanda i mjölblandningen i smeten. Fördela i formarna (gärna i en muffinsplåt).
225 grader i tio minuter
Visst låter det gott? Jag har inte gjort dem själv än. Men jag är bra sugen!
torsdag 11 december 2014
Julutmaning dag 11
Färg
Igår och idag har vi pysslat på jobbet. Det blev färgglatt! Blåa och gula tomtar är väl helt normalt? Den blåa liknar en smurf!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)