Hur gör man då? Jo, man börjar med att värma knappt tio liter mjölk till 36 - 37 grader. Under tiden rör man ut 3 dl mjöl med lite mjölk till en lagom konsistens, inte för tjock och inte för tunn. När mjölken är lagom varm hälls mjöl/mjölkblandningen i grytan tillsammans med 2-3 msk ostlöpe. Sedan ska ostmassan stå tills den tjocknar. Under tiden skållar man en dl mandel och mixar dem till småbitar tillsammans med 6 bittermandlar. När ostmassan har stannat skärs den i bitar (visst blev mönstret rätt snyggt?).
Sedan är det dags att sila (och krama ur). Vasslen (det som rinner ner) kan man spara och baka bröd på.
Massan blandas med 10 ägg, knappt två dl socker, den hackade mandeln och 5 dl vispad grädde och hälls därefter i smorda formar. Grädda i vattenbad i en plåt, 200 grader i ca 35 minuter (längre tid om formarna är större).
Jag är så glad att jag fick vara med och lära mig att göra ostkaka!
Åh, det ser verkligen gott ut! Jag har bara gjort egen ostkaka i lite fuskvariant med keso i.
SvaraRadera