fredag 25 september 2015

Maries jullista

Här kommer mina svar på Maries jullista!

Du vaknar på julafton och inser att ”hjälp det är julafton idag, jag har inte köpt, pyntat eller fixat någonting”. Detta är en ”mardröm” som både jag och andra julbloggare har haft, det skulle ju nog inte hända någon av oss på riktigt men låt oss låtsas att det gör det. Vad gör du, hur fixar du dagen?
Jag tror att vi skulle kunna improvisera en rätt bra julafton. Håkan skulle antagligen insistera på att städa hela huset, vilket jag skulle tycka var onödigt. Ljusstakar och lite tomtar skulle vi plocka fram och antagligen julgardiner i köket. Detta fixar nog Håkan medan jag handlar, det får bli så mycket färdig julmat som det går, jag gissar att vi skulle ha köpt färdigkokt julskinka, sill, prinskorv, rödbetssallad, kallrökt lax, julost (som de stora barnen kallar hushållsost för). Kantarellomelett tror jag Håkan skulle sno ihop och ägghalvor är ju lätt fixat. Lite köpta pepparkakor och lussekatter till fikat, sen skulle jag nog baka lussekatter och göra julkola på juldagen. Några småpaket till barnen och maken skulle jag nog hinna ordna, och så får det bli pengar att handla för på mellandagsrean i resten av paketen. 
Granen vore ett bekymmer, men jag hoppas att vi skulle hinna ut i skogen (på min brors mark) och ta första bästa hellre än att vara utan. 
Vi skulle nog få en ok julafton. Det värsta skulle vara att vi missat hela december...

Gillar du andra högtider lika mycket som julen?Julen är helt klart favorithelgen, även om jag gillar andra helger också.

Om du skulle ordna en temadag för julälskare hemma hos dig vad skulle du göra? Vi skulle börja dagen med brunch med saffransscones och annat gott, med julmusik i bakgrunden förstås. Jag skulle hyra in nån som kunde lära oss att göra snygga kransar av granris och mossa, eftersom jag tycker det är fint och jag skulle vilja lära mig det. Fika, med massor av godsaker förstås, både traditionella saker och nyheter som jag vill testa för att se om det är gott. Sedan vore en rundtur i vinterlandskapet med häst och släde (eller vagn, om det är dåligt med snö) med facklor mysigt. Glögg med gott tilltugg skulle få avsluta dagen.

Ifall du fick tillgång till en tidsmaskin, vilket av dina julminnen skulle du vilja åka tillbaka till och uppleva igen? Jag minns en jul, när mina syskonbarn var små, när vi utöver julmat, julklappar, Kalle Anka och alla andra måsten också hann med att gå en promenad, dansa runt granen, sjunga julsånger och leka lekar. Jag vet inte varför vi hann med så mycket just det året, men det var mysigt!

Föredrar du köpta eller hembakade pepparkakor? Det bästa med pepparkakor är degen, och den ska vara hemgjord. Vi brukar börja äta pepparkakor långt innan december i vår familj, då är det ofta köpta, men jag tycker att hemgjord också är goda. Och alla köpta är inte goda.

Vilka är dina tre favoritjulkakor? Lussekatter, nötkakor och apelsinsnittar!

Vilka är dina tre favoritjulgodissorter? Julkola (chokladkola), vit choklad med mandelkrokant och citronknäck.
Vilken är enligt dig den godaste glöggen? Jag är väldigt förtjust i Brunnebys äppelglögg med saffran, men dricker gärna t ex Blossas vita lättvinsglögg också.

Om du var vädergud och fick bestämma vädret en dag/år. Vilket är viktigast, snö till jul eller att det inte regnar på midsommar? Snö till jul förstås! Midsommar är inte alls en lika viktig högtid och vi har tak på altanen!

Pyntar du med eller utan tomtar till jul? Med! Det kanske inte är så trendigt, men det är mysigt!

2 kommentarer:

  1. Jag kommer gärna på temadagen:))

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att läsa dina svar😊 jag skulle gärna åka släde visst låter det stämningsfullt. Ja, varför hinner man vanligtvis inte dansa runt julgranen och sjunga julsånger?

    SvaraRadera