torsdag 3 november 2016

Saffransbullar med smörkräm

Ikväll har jag bakat saffransbullar. Originalreceptet hittade jag hos Tidningen Hembakat, jag följde receptet ganska bra men inte helt!

 
Så här gjorde jag:
 
Fyllning
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
 
Deg
1 g saffran (och lite strösocker)
50 g jäst
3 dl mjölk
1,5 dl strösocker
0,5 tsk mald kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g rumsvarmt smör
12-14 dl vetemjöl
 
Dekorering
Florsocker
 
Fyllning: Blanda ingredienserna (för att få kylskåpskallt smör att bli rumsvarmt  kan man mikra det 15-20 sekunder). Klicka ut 30 högar på ett bakplåtspapper på en liten plåt, skärbräda eller liknande. Ställ i frysen tills det är dags att använda dem (minst 1 timme).
 
Bullar: Mortla saffran och lite strösocker. Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke (jag använder en assistent/hushållsmaskin). Tillsätt mjölken och se till att gästen löser sig. Blanda i övriga ingredienser, mjölet sist. Ta lite mjöl i taget, spara lite till utbakningen. Knåda degen kraftigt några minuter, eller låt maskinen göra det åt dig. Låt den jäsa 45 minuter.
Knåda degen och dela den i 30 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem i formar på en plåt. (Jag tror att muffinsformar fungerar bra. Bullformar var lite för klena.) Låt dem jäsa i 30 minuter. Tryck ner en fryst smörklick i varje bulle.
Grädda i 200 grader (varmluft) 7-9 minuter.
 
Pudra över florsocker när de svalnat.

2 kommentarer:

  1. Gott! Jag har bakat saffranslängder med vit choklad och apelsin till Adventsfikat, men snart ska jag baka RIKTIGA lussebullar till mig själv:)))

    SvaraRadera
  2. Dom där såg HELT fantastiska ut!!!! Måste se om jag kan prova mig på några liknande men både mjölk- och glutenfria inför julen :)

    SvaraRadera