fredag 13 december 2013

Lucka 13

Lucia
Traditionen med en vitklädd och ljusprydd Lucia är från senare delen av 1800-talet. Med tiden blev lucia också en servitris som bjöd på kaffe  och lussekatter. Luciadagen var helgad åt Syrakusas skyddshelgon St Lucia. Lucia betyder ljusbärerska. Lucia föddes år 283 och hon dog martyrdöden år 304. Om hennes öde finns många berättelser. Enligt en av dem förälskade sig en yngling i hennes vackra ögon. Lucia vägrade gifta sig med honom och slet istället ut sina ögon och överlämnade dem på ett fat till ynglingen. Enligt en annan bar hon mat till fångarna i fängelsehålorna och för att kunna bära så mycket mat som möjligt satte hon ljusen i håret istället för att hålla dem med händerna.



Lussenatten var enligt traditionen årets längsta natt. Då åts och dracks det okontrollerat, som en förövning inför julen. Det var också en magisk natt då djuren kunde tala och övernaturliga makter var i rörelse.

En äldre sed än Lucia är Staffanssjungningen. Ynglingar gick mellan husen och sjöng och tiggde pengar. Detta gjordes ursprungligen den 26 december. På vissa håll var det istället stjärngossar, som på trettondagsafton gick runt i gårdarna och framförde små skådespel om Jesu födelse, för att roa och för att samla in pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar