fredag 6 december 2013

Lucka 6

Sankt Nikolaus

I Nederländerna får barnen sina gåvor på kvällen den 5 december och i Belgien på morgonen den 6 december. Barnen i Nederländerna och Holland ställer sin sko någonstans i huset, och på natten kommer Sinterklaas och lämnar paket till barnen. Man brukar lägga en morot eller sockerbitar och en teckning som man har ritat i skon. Att de får sina gåvor den 6 december beror på att det är Sankt Nikolaus minnesdag.

Sankt Nikolaus är ett katolskt skyddshelgon som levde på 200- och 300-talet. Legenden säger att han föddes i Patara i Lykien, nuvarande Xanthos i Turkiet. Han blev präst och senare biskop i Myra i  Lykien, nuvarande Kale i sydvästra Mindre Asien. Han var känd för att i det stilla, utan baktanken att bli berömd och omtyckt, ge bort hela sin förmögenhet. Om detta finns det många berättelser. En av dem handlar om tre jungfrur i Patara, vars far hade förlorat sin förmögenhet och inte hade råd med döttrarnas hemgift. Desperat som han var så tänkte han sälja döttrarna till en bordell. Nikolaus hörde talas om detta och kom därför vid tre tillfällen med en säck med guld som hemgift för döttrarna. Fadern sprang vid det tredje tillfället ut på gatan och kände igen Nikolaus, men blev strängt uppmanad att tiga.Nikolaus är ett av de populäraste helgonen i kristenheten. Det holländska namnet på honom är alltså Sinterklaas eller Sinte Klaas och när holländarna utvandrade till Amerika så ändrades namnet till Santa Claus.
Legenderna om Sankt Nikolaus blandades med de nordiska traditionerna om tomten som straffade elaka barn och gav gåvor till snälla barn och med de engelsktalande ländernas Father Christmas, som varken var en gåvobringare eller särskilt förknippades med barnen utan vandrade runt mellan husen och festade med familjerna. Guden Tor, som sades ha en vagn dragen av getabockar, blandades också in i det hela och så småningom uppstod traditionerna kring Jultomten som kommer med paket eller kol till barnen i sin släde dragen av renar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar