söndag 1 december 2013

Lucka nr 1

En adventskalender är en illustrerad kalender med öppningsbara luckor numrerade från ett till tjugofyra. Bakom varje lucka döljer sig vanligtvis en bild eller ett rim. Det finns även adventskalendrar med små gåvor, en för varje dag. Syftet är att underlätta väntandet på julen för barnen.
I Tyskland hade man innan adventskalendern som tradition att räkna ner till jul genom att dra kritstreck på dörren eller tända ett nytt ljus för varje dag. I mitten av 1880-talet kom en mamma på idén att göra iordning en bit färgglad kartong med 24 kakor på till sin son. När sonen, Gerhard Lang, blev vuxen så inspirerades han av sin barndoms kalender och lät i början av 1900-talet sitt tryckeri trycka kalendrar där julbilder skulle klippas ut och klistras fast. Det blev en succé. På 1920-talet skapade han en ny variant med luckor och också en variant där det fanns plats för föremål.

Bild lånad från www.scraps.se

Den första svenska papperskalendern kom 1934 och målades av Aina Stenberg - MasOlle. Motivet var tomtenissar på hennes gård i Dalarna. Sveriges Radio började sända en adventskalender 1957 och TV sände sin första julkalender 1960.

Nuförtiden är det vanligt med chokladkalendrar, leksakskalendrar, webkalendrar (som denna eller kanske mer avancerade, med tävlingar), kalenderljus mm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar