onsdag 18 december 2013

Lucka 18

En julmarknad är en marknad som hålls under adventstiden, ofta från slutet av november till 23 december eller något längre. Ofta säljs hantverk och traditionella matvaror och drycker. Platserna för julmarknaderna är ofta historiska torg och platser.

De första julmarknaderna hölls under den senare delen av medeltiden i Tyskland och Österrike. Julmarknaden i Dresden startade till exempel 1434 och har numera 1,5 - 2 miljoner besökare årligen. Julmarknaden i Bautzen startades redan 1384. Från början skulle julmarknaderna ge möjlighet att handla varor inför vintern, sedan blev de tradition.
Kända julmarknader i Tyskland finns i Lübeck, Dresden, Nürnberg, Stuttgart, Augsburg, München och Hamburg. I Tyskland och Österrike brukar man kunna hitta Bratwurst, Glühwein (en sorts glögg), heta rostade kastanjer, ett bakverk med russin som heter Christstollen, mjuka pepparkakor, brända mandlar, öl och punsch. Traditionen med julmarknader spreds med Tyska utvandrare till andra länder och nu finns de på många platser i världen.

På Tivoli finns Köpenhamns största julmarknad. Där säljs riktigt hantverk; keramik, porslin från Den Kongelige Porcelainsfabrik, mössor, vantar mm. Tivoli pyntas med 1100 julgranar, 2,5 km girlanger, mängder med mistlar och 450 000 små lampor!

Vill man besöka en julmarknad i Sverige kan man ta sig till Gamla stan i Stockholm, Liseberg i Göteborg eller någon av alla de många andra platser där det finns julmarknader.

Den största julmarknaden utanför Tyskland och Österrike lär finnas i Birmingham. Den  har 180 marknadsstånd och får närmare 3 miljoner besökare årligen.

Julmarknad i Prag. Bild lånad från www.prague.fm

Att gå på julmarknad är ju något riktigt mysigt för en julälskare. Jag tänker på städer jag besökt och älskat sommartid, borde inte de kunna vara otroligt mysiga att gå på julmarknad i? Tivoli i Köpenhamn som jag tyckte var så vackert när vi var där i våras till exempel? Eller underbara Prag, en av mina favoritstäder med sina vackra byggnader? Vackra Salzburg? Man skulle ha obegränsat med tid och pengar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar