lördag 21 december 2013

Lucka 21

Julgransprydnader

De första svenska inomhusgranarna dekorerades med levande ljus, frukt och andra godsaker. Äpplen hängdes i de grenar där man hade fäst ljus, för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle sitta rakare. Dekorationer av halm och papper förekom också. På 1880-talet kunde färdiga julgransprydnader köpas i de större svenska städerna. I början av 1900-talet hängde många girlanger med svenska flaggan i granen. Även flaggor från de övriga nordiska länderna förekom. Pappershjärtan, röda vinteräpplen, halmslöjd, kristyr, smällkarameller och glaskulor från Tyskland var vanliga dekorationer.

Vad är vanliga julgransprydnader nu för tiden då?
I toppen har de flesta en stjärna, som påminner om stjärnan över Betlehem, eller en spira.
En elektrisk ljusslinga, som efterliknar levande ljus, lyser upp granen. Det finns också slingor med färgade ljus och slingor som inte föreställer ljus.
Glitter är vanligt förekommande. Ofta är det silverglänsande och ska efterlikna frost, men andra färger förekommer också.
Kulor hänger i de flesta granar. Traditionellt sett ska de vara röda (som äldre tiders vinteräpplen) men alla färger förekommer.
Änglar, tomtar och djurfigurer är vanliga.
Pepparkaksgubbar dekorerade med kristyr kan också hänga i granen.
Fortfarande förekommer halmfigurer i form av t ex hjärtan och stjärnor.
Hemgjorda dekorationer, som barnen ofta gjort i förskolan eller skolan, hänger också i många granar, t ex smällkarameller.Vi har kulor, glitter och en stjärna i vår gran. Barnens pynt har de i sina smågranar. Vad har ni i er gran?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar