måndag 31 oktober 2011

Pepparkakskola

Till jul brukar vi alltid göra chokladkola, den kallar vi julkola. Det kan ju dock vara roligt att testa något nytt. Jag hittade ett recept på pepparkakskola som jag tyckte verkade gott. Att göra den i knäckformar var en smart idé, tyckte jag. När vi kommer lite närmre jul får jag testa receptet och se om det är lika gott som det låter.
Pepparkakskola, ca 30 st

½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
50 g smör
2 tsk pepparkakskrydda

Mät upp alla ingredienser förutom pepparkakskryddorna i en kastrull. Låt koka ihop sakta till en tjock konsistens. Rör om med en träslev och håll uppsikt så att kolan inte bränns eller kokar över. Koka tills termometern visar 120°, eller gör ett kulprov.
Låt smeten svalna något och rör sedan i pepparkakskryddorna. Placera ut knäckformar på en bricka och skeda upp kolan och låt stelna. Förvara svalt.

2 kommentarer:

  1. Så gott! Vi hade en gårdsbutik i byn när jag var liten, gick nästan varje dag dit och satt in mynt i väggen strax innan jul - det var självbetjäning :) Köpte alltid pepparkakskola och det var nu den godaste just för att den var hemmagjord. Kanske man ska testa detta recept :)

    SvaraRadera