lördag 1 december 2012

Lucka 1

Jag fick för mig att jag skulle göra en adventskalender här på bloggen. Jag hade en idé som jag började fundera lite på, skriva lite på, men sen kom min syster med den brillianta idén att jag kunde presentera en julsång varje dag. Det tyckte jag lät roligt, så så blev det! Den andra idén kan jag ju spara till nästa jul.
Jag har valt ut 24 sånger (+ några i reserv om jag inte hittar några bra versioner på youtube) och har dragit lott om vilken som ska presenteras vilken dag. Det här är sånger jag gillar eller på något sätt har en relation till. Det var svårt, men roligt att välja ut 24 sånger. Hoppas ni blir lite nyfikna på vilka sånger jag valt!

Koppången
Sången är usprungligen skriven för fiol av Per-Erik Moraeus, år 1998. Py Bäckman skrev en text till sången och flera artister har gett ut den på skivor. Den är uppkallad efter naturreservatet Koppången.
Jag fastnade för den (trots att jag säkert hört den tidigare) på en julavslutning i skolan ett år då jag jobbade på en liten byskola med 30-40 elever. Hela byn var samlad i kyrkan och en av mina elever, en jätteduktig tjej, sjöng denna sång.
Här kan ni lyssna på två versioner av den, dels med Botkyrka Motettkör (och vackra, passande bilder) och dels med Helen Sjöholm.

Botkyrka Motettkör


Helen Sjöholm

2 kommentarer:

  1. Vad kul med en kalender på bloggen

    SvaraRadera
  2. Jättekul idé verkligen med kalender med julsånger! Koppången är ju verkligen magisk. Så otroligt stämningsfull även om den känns mer som en vintersång i allmänhet än som en julsång i synnerhet.

    SvaraRadera