I min släkt är det tradition att baka nötkakor till jul. De är så goda, lite sega och med god nötsmak. De blir bäst om man maler nötterna i en gammal mandelkvarn. Jag har en nytillverkad likadan, men rullen inuti, som river, orkar inte stå emot utan buktar sig. Den här hittade jag på loppis och den håller!
Receptet är enkelt:
2 hg hasselnötskärnor (males) (Spara några till dekoration)
2½ dl strösocker
1 klick smör (smältes)
2 ägg
Rör ägg ock socker. Blanda i de malda nötterna. Häll i smör, blanda. Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapper. Tryck i en nötbit.
175-200 grader i ca 10 min
Jag fick hjälp av två fyraåringar att mala (tog tid), rulla bollar (svårt och kladdigt) och trycka i nötter (roligt). Sen fikade vi förstås!
Mums låter jätte smarriga :-)
SvaraRaderaVi brukar också baka nötkakor, håller med dig om kvarnen! Med min förra kvarn flöt mina ut så de blev nästan platta. Men med samma recept och annan kvarn blir de bra igen.
SvaraRaderaHm, har du översatt receptet till dl? I mitt recept är det två kkp.... /Syster Yster
SvaraRaderaÖversatt till dl enligt mammas anvisningar när jag var ung!
SvaraRadera